Szombathelyi Református Gyülekezet

+36 94/313-917

.

Kérjük, hogy SZJA 1+1 %-át ajánlja fel az adóbevallás rendjén a:
Magyarországi Református Egyház

0066


Szombathelyi Református Templomért Alapítvány

19247919-1-18


részére

Ajánló

Ady Endre • Karácsony

Karácsonyt ünnepelni mindenkinek lehet. Még akkor is, ha beteg, ha bánat gyötri, vagy munkával kénytelen tölteni ezt a három napot. Ady Endre, a „kacagányos hős”, a hotelszobák elárvult lakója, az „Ides” kedvence sem tesz másként ebben a szép versében. Ünnepel gyermeki rácsodálkozással .

A versből hiányoznak a megszokott jelzők, trópusok, szimbólumok. De hiányoznak a nehéz szavak, a vastag átkok és az átesztétizált halálkultusz örökös magasztalása is. Ebben a versben olyan Ady szólal meg, aki a szépség és a szeretet után vágyakozik megpihenni az „Ides” és Lőrinc úr ölelő karjai között.

A költemény háromosztatú. A három szakasz szorosan egymásba fonódik, mint a pilinckélő hóesés, úgy simulnak egymáshoz a tiszta névszók és a létigék sora. A költő hazagondol, ott van Mindszenten, ahol Karácsonykor ünneplőbe öltöztetett szívvel megy minden ember a templomba a Messiás születésének hálát adni. Ady ebben a gyermekien egyszerű, ugyanakkor nagyon is tudatos, finoman szerkesztett versével mondja el nekünk a Karácsony egyik üzenetét, a szeretet kiteljesedését.

Ha maradt egy kis időnk a karácsonyi készülődés és bevásárlás mellett, olvassuk el Adynak ezt a szép versét. Finom bája szíven üti az embert, a versből áradó gyermeki egyszerűség pedig olyan, mint egy kabát, amelyet magunkra teríthetünk, ha fázunk a mindennapos taposómalom nehézségei között.

Ha nincs időnk kinyitni Ady verseskötetét, hallgassuk meg az interneten Szabó Gyula előadásában a verset. Maradandó élményben lesz részünk.

dr.Sipőczné Miglierini Guiditta

 

 

2016. október 22-én - szombaton - kirándulást szervez a gyülekezet a Somló hegyére gyülekezeti hittanra járó gyerekek, szüleik, illetve érdeklődők részére.

Jelentkezni lehet a lelkészi hivatalban.

Részvételi díj: önköltségi áron.

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond! – tartja a mondás. Sokasodó feladatot hoz a szeptember. Szülőknek az iskola miatt, nagyszülőknek, hogy szabaddá tegyék magukat az unokák kísérésére. Mert az iskola nemcsak a tanulás helye immár, hanem nagyon sok része ott folyik a gyermek életének: sport, zene, közösségi élmény, házi feladatírás, sőt az étkezés jó része is. Az iskolai idő sok mindenben meghatározó a gyermek életében. Az igazi nagy kérdés, hogy ez a meghatározó idő jó tartalommal töltődik-e meg? Mert az iskola immár nem az ismeretszerzés helye. A diákok egy-két kattintással gyorsabban szereznek információt tanáraiknál.

A tanítás és tanulás lassan abban nyer újra értelmet, ahogyan a Jézus tanított: a hitelességben. Ahogy a görög filozófusok oktattak: gondolkozni tanítottak. Bölcsnek lenni az elfogadásra és a kritikára. Ma nem gondolat-váltási, hanem viszonyulási paradigmaváltásra van szükség. Csak szét kell nézni a mai Európában. Az időben történt fel nem ismerések félelmeit éli ma.

Mit szeretnénk adni gyermekeinknek?

Biztonságot. Boldog életlehetőséget. Egyensúlyt.

Ezek belülről megteremtődő értékek, amik ismeretszerzéssel nem érhetők el. Ebbe bele kell nőni a léleknek. A Biblia azt mondja – ez kegyelem. Isten ajándéka. Ennek közvetítésére van itt az egyház, Krisztus gyülekezete. Aki hosszú távon gondolkozik, a léleknek vet örömöt, hogy annak ajándékait egy életen át arathassa.

Bölcsességet kívánva és alázatban járásra biztatva, szeretettel:

Jakab Bálint Mihály

lelkipásztor

Az idei évtől megjelenik az a kihívás, hogy az iskolai hitoktatásban résztvevők 7-8. osztályosai konfirmációi előkészítőre járnak. Mivel az iskolai hitoktatás ezt nem fedi le, kérjük az érintetteket, hogy lehetőleg vagy a gyülekezetben tartandó konfirmációi előkészítő csoportba iratkozzanak, vagy az iskolai hitoktatás mellett igyekezzenek azon részt venni.

Felnőtt konfirmáció

Kiknek ajánljuk?

Akik:
- szeretnének megismerkedni mélyebben a Bibliával és a református egyházzal,
- hitben érett közösségi élményt szeretnének,
- keresik Istent és önmagukat,
- örökségük részének tartják a református identitást,
- szeretnek vagy félnek énekelni gitárkísérettel.


Időpont: minden hét szerda 18.30 órától.

Első alkalom szeptember 28.

A hittanos évnyitó istentiszteletet hagyományosan szeptember második vasárnapján, idén 2016. szeptember 11-én 10 órai kezdettel tartjuk. Az istentiszteletet követően tájékoztatást kapnak az érdeklődők a hittanoktatás alkalmairól, lehetőségeiről.

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

A hitoktatással kapcsolatos bármilyen kérdéssel keressék a gyülekezet lelkipásztorát a honlapon található elérhetőségek bármelyikén!